Наукові читання присвячені пам’яті Гладуна Зіновія Степановича | Комітет Медичного і Фармацевтичного Права та Біоетики

Наукові читання присвячені пам’яті Гладуна Зіновія Степановича

Новини Комітету
18:30 Ср 13.07.22 476 Переглядів
Версія для друку

11 липня 2022 р. відбулись наукові читання на тему «Медичне право України: історичні аспекти, новітні тенденції та перспективи розвитку», присвячені пам’яті Гладуна Зіновія Степановича, організовані Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України спільно з кафедрою медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Львівським торговельно-економічним університетом та Науково-дослідним інститутом державного будівництва і місцевого самоврядування (Львівська лабораторія прав людини та громадянина) за підтримки ГО «Фундація медичного права та біоетики України».

Організаторами був обраний незвичний формат наукового заходу, адже на ньому зібрались не лише науковці, а й друзі, колеги, студенти і вчителі Зіновія Степановича Гладуна, які мали можливість поділитися споминами про нього. Модератором заходу була Ірина Сенюта, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

З вітальним словом (відео звернення) виступив Руслан Стефанчук, д.ю.н., професор, заслужений діяч науки і техніки, голова Верховної Ради України, який привітав учасників та організаторів наукового зібрання, вказав, що питання медичного права були та залишаються предметом його наукової наукової уваги, зокрема особисті немайнові права фізичних осіб. Розповів про плани законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік, пов’язані з розробкою Медичного кодексу України – такого довгоочікуваного професійною спільнотою документу. На часі залишається і виконання Україною міжнародно-правових зобов’язань в цій сфері, зокрема, ратифікація Конвенції про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини, що була підписана від імені України ще в 2002 році.

У часі спомину був «намальований» портрет спогадами, теплими словами, світлинами, книгами Зіновія Степановича як батька, вченого, юриста, колеги, друга та наставника.

У частині наукових читань брала участь Сібілла Булеца, д.ю.н., проф., завідувач кафедри цивільного права та процесу ДВНЗ «УжНУ», яка у своєму виступі розкрила питання перспективи впровадження евтаназії в Україні, навела приклади європейських країн, в яких легалізована евтаназія, наголосила на необхідності внесення змін до Цивільного та Кримінального кодексів України в частині легалізації пасивної евтаназії та асистованого самогубства.

Ірина Сенюта, виступила з доповіддю «Актуальні питання прав людини у сфері надання медичної допомоги крізь призму новельної практики Європейського суду з прав людини». Під час виступу Ірина Сенюта привернула увагу слухачів до національної судової практики та практики ЄСПЛ, яка ілюструє проблематику надання медичної допомоги. Наголосила на новельних конструкціях, підкріплених доктринальними розробками та судовими рішеннями щодо «долі» медичних справ за відсутності патологоанатомічного розтину чи закриття справи у зв’язку з відсутністю складу злочину через неможливість встановити причино-наслідковий зв’язок між діяннями медичних працівників і смертю пацієнта.

З доповіддю на заході виступила Наталія Гуторова, д.ю.н., професор, академік НАПрН України, головний науковий співробітник Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В.Сташиса НАПрН України, яка розкрила питання корупції у сфері надання медичної допомоги. Зазначила, що передбачені в Кримінальному кодексі України норми про відповідальність за корупційні правопорушення можуть і мають застосовуватися за корупційні правопорушення у сфері надання медичної допомоги. Вказала на прогалину чинного законодавства, зокрема відсутність відповідальності за надання і отримання винагороди медичним або фармацевтичним працівником за просування медичної продукції.

На заході виступила також заступник голови Комітету, к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Одеського національного університету імені І.І.Мечнікова Вікторія Валах, яка присвятила свою доповідь аналізу проблем кваліфікації роботи медичних працівників на окупованій території як колабораційної діяльності за законодавством України. Доповідач наголосила, що будь-яка колабораційна діяльність, передбачена статтею 111-1 КК України має визначатися з урахуванням ознаки добровільності. Добровільність має виключатися лише у разі, якщо вона є результатом нездоланних у конкретній ситуації перешкод (неможливість виїзду з окупованої території, відсутність засобів до існування тощо).

Також з доповідями виступили Роман Майданик, Віталій Пашков, Галина Миронова, Тетяна Блащук, Ольга Литвинова, Наталія Дубицька.

Тематика заходу викликала зацікавленість і жваву дискусію учасників заходу, замість запланованих 3 годин, захід тривав 5 годин.

Популярні новини

Новини Комітету

З Різдвом Христовим та Новим роком!

Найщиріші вітання з нагоди свят

18:07 Пт 22.12.23 152

Новини Комітету

З днем адвокатури!

Найщиріші вітання з нагоди професійного свята

10:34 Вт 19.12.23 148

Новини Комітету

Науковий висновок до наказу МОЗ України

Науковий висновок до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку інформування майбутніх батьків, батьків, інших законних представників, а також особи, яка досягла 14 років, про діагноз, включно зі спадковими та вродженими патологіями або ризиком їх появи, що можуть призвести до інвалідності або смерті дитини» від 10.08.2023

9:57 Чт 09.11.23 358

Новини Комітету

З днем медика!

Маю честь і приємність від себе особисто і своїх співробітників привітати Вас і Ваших колег з професійним святом – Днем медичного працівника!

13:50 Чт 27.07.23 241

Новини Комітету

З Великоднем!

18:24 Пт 14.04.23 635

Новини Комітету

Експертна дискусія «Дорожня карта євроінтеграційного вектору…

18:25 Ср 01.03.23 729

Новини Комітету

Засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

18:20 Пт 03.02.23 707

Новини Комітету

З Новим 2023 роком та Різдвом Христовим

14:24 Пт 30.12.22 363

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл