Медичні працівники, які можуть залучати до надання медичної допомоги під час воєнного стану | Комітет Медичного і Фармацевтичного Права та Біоетики

Медичні працівники, які можуть залучати до надання медичної допомоги під час воєнного стану

Новини Комітету
9:55 Пт 18.03.22 1304 Переглядів
Версія для друку

Запитання: кого з медичних працівників можуть залучати до надання медичної допомоги під час воєнного стану?

Джерела:

Наказ МОЗ України «Про залучення медичних працівників-іноземців до надання допомоги постраждалим в умовах воєнного стану» від 26.02.2022 № 383 (далі – наказ МОЗ №383).
Наказ МОЗ України «Про залучення лікарів-інтернів та деяких інших осіб до виконання заходів, пов’язаних із наданням медичної допомоги особам, які постраждали під час надзвичайної ситуації, яка виникла в період воєнного стану в Україні» від 27.02.2022 № 385 (далі – наказ МОЗ №385).

Відповідь:

Відповідно до наказів МОЗ № 383 та № 385, до надання медичної допомоги на період дії воєнного стану можуть бути залучені:

Лікарі та інші медичні працівники-іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

До роботи в закладі охорони здоров’я допускаються лікарі та інші медичні працівники-іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, лише в добровільному порядку.

Умовою допуску є наявність документів, що підтверджують відповідну освіту та професійну кваліфікацію.

Обов’язок керівників закладів охорони здоров’я — забезпечити належні умови для ефективної організації залучення медиків-іноземців до надання допомоги постраждалим, які надходять до закладів охорони здоров’я.

Заклади охорони здоров’я повинні надавати інформацію про залучених до роботи медиків-іноземців до МОЗ.

Лікарі-інтерни, молодші спеціалісти з медичною освітою, лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії.

Лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії залучаються за потреби, яка виникла у відповідних адміністративно-територіальних одиницях.

Першорядно залучаються лікарі-інтерни, які проходять практичну частину підготовки.

У закладах охорони здоров’я залучені працівники повинні бути ознайомлені з необхідними нормативно-правовими актами та проінструктовані щодо використання засобів індивідуального захисту під час надання медичної допомоги.

Заклади охорони здоров’я повинні надавати інформацію про залучених до роботи лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів до МОЗ.

 Студенти 4-6 року навчання у медичних вишах.

На період воєнного стану МОЗ дозволило залучати до надання допомоги на добровільних засадах здобувачів вищої освіти 4 – 6-го років навчання за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я», відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011. Протягом цього часу заклади освіти мають забезпечити залученим студентам індивідуальні графіки навчання.

У контексті нормативного регулювання в умовах воєнного стану щодо можливості залучення до надання медичної допомоги лікарів-іноземців та лікарів-інтернів хочемо звернути увагу на кілька зауваг:

У ч. 1 ст. 33 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» зазначено, що медична допомога надається відповідно до медичних показань професійно підготовленими медичними працівниками, які перебувають у трудових відносинах із закладами охорони здоров’я, що забезпечують надання медичної допомоги згідно з одержаною відповідно до закону ліцензією, та фізичними особами - підприємцями, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку і можуть перебувати з цими закладами у цивільно-правових відносинах.

Враховуючи нормативне регулювання, дискусійним залишається питання залучення лікарів-іноземців до надання медичної допомоги, адже вони не перебувають у трудових відносинах із закладом охорони здоров’я.

У ч. 4 ст. 33 Основ зазначено: участь у наданні всіх видів медичної допомоги, під керівництвом лікаря закладу охорони здоров’я, беруть лікарі-інтерни відповідно до положення, затвердженого МОЗ. Натомість у наказі МОЗ № 385 вказано, що до надання медичної допомоги та виконання інших заходів, пов’язаних з наданням медичної допомоги або інших заходів, які є необхідними для її надання, залучаються лікарі-інтерни.

Отож, незрозумілим залишається питання, в якому статусі залучатимуться лікарі-інтерни чи як ті, що беруть участь під керівництвом лікаря, чи як ті, що безпосередньо надаватимуть допомогу.

Попри запровадження воєнного стану закони мають вищу юридичну силу, ніж накази.

 

Відповідь підготувала: Христина Терешко, к.ю.н., заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, доцент кафедри медичного права ЛНМУ імені Данила Галицького, адвокат, партнер АО «МедЛекс».

 

Популярні новини

Новини Комітету

З Різдвом Христовим та Новим роком!

Найщиріші вітання з нагоди свят

18:07 Пт 22.12.23 210

Новини Комітету

З днем адвокатури!

Найщиріші вітання з нагоди професійного свята

10:34 Вт 19.12.23 202

Новини Комітету

Науковий висновок до наказу МОЗ України

Науковий висновок до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку інформування майбутніх батьків, батьків, інших законних представників, а також особи, яка досягла 14 років, про діагноз, включно зі спадковими та вродженими патологіями або ризиком їх появи, що можуть призвести до інвалідності або смерті дитини» від 10.08.2023

9:57 Чт 09.11.23 424

Новини Комітету

З днем медика!

Маю честь і приємність від себе особисто і своїх співробітників привітати Вас і Ваших колег з професійним святом – Днем медичного працівника!

13:50 Чт 27.07.23 302

Новини Комітету

З Великоднем!

18:24 Пт 14.04.23 694

Новини Комітету

Експертна дискусія «Дорожня карта євроінтеграційного вектору…

18:25 Ср 01.03.23 790

Новини Комітету

Засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

18:20 Пт 03.02.23 770

Новини Комітету

З Новим 2023 роком та Різдвом Христовим

14:24 Пт 30.12.22 422

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл