Відзначення Міжнародного дня захисту прав дитини Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ у співпраці з ВША НААУ | Комітет Медичного і Фармацевтичного Права та Біоетики

Відзначення Міжнародного дня захисту прав дитини Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ у співпраці з ВША НААУ

Новини Комітету
12:53 Сб 06.06.20 381 Переглядів
Версія для друку

День захисту дітей був заснований у 1949 році за рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок, уперше відзначався у 1950 році за підтримки 51 держави-члена ООН. В Україні День захисту дітей відзначається згідно з Указом Президента від 30 травня 1998.

Члени Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики вже традиційно долучились до відзначення цього свята калейдоскопом заходів у різних регіонах України протягом 1-2 червня 2020.

Ірина Сенюта, голова Комітету, 1 червня провела вебінар на тему «Правова концепція охорони здоров’я, дружня до дитини» для адвокатів на базі Вищої школи адвокатури НААУ. На заході обговорили міжнародні стандарти, зокрема загальні зауваги Комітету прав дитини, судову практику, нормопроєктування у цій сфері, реалізацію особистих немайнових прав дитини. Також 1 червня голова Комітету провела онлайн-лекцію для адвокатів, присвячену правам людини, зокрема дитини, в умовах коронавірусу. Предметом обговорення було чимало питань, зокрема: відвідування дітей-пацієнтів у ВАІТ в умовах карантину, листки непрацездатності та оплата праці медичних працівників, а також коронавірус як професійне захворювання. Окрім того, 2 червня Ірина Сенюта провела онлайн-лекцію на тему «Захист прав дитини у сфері охорони здоров’я» для суддів апеляційних і місцевих загальних судів на базі Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України, під час якої обговорила зі слухачами теоретичні, практичні та законодавчі проблеми, судову практику у сфері охорони здоров’я і прав дитини.

2 червня Вікторія Валах провела позачергове засідання гуртка з цивільного права, присвячене Міжнародному дню захисту прав дітей в межах співпраці Комітету зі студентством. На засіданні гуртка студенти розкрили спектральні теми щодо захисту прав дітей, зокрема, «Правові проблеми права людського плоду на життя», «Визначення походження дитини та державна реєстрація її народження», «Цивільна правосуб’єктість малолітніх», «Цивільна правосуб’єктність неповнолітніх», «Правовий статус законних представників дітей», «Повноваження органів опіки та піклування у сфері захисту прав дітей», «Особливості участі дітей у спадкових та медичних правовідносинах, а також у правовідносинах щодо об’єктів інтелектуальної власності». Усі доповіді булі проілюстровані прикладами судової практики України, окреслено окремі проблеми в тих чи інших сферах життя дитини та зроблені спроби віднайти оптимальні рішення з урахуванням найкращих інтересів дітей.

Лариса Гретченко 2 червня провела семінар для сімейних лікарів Комунального некомерційного підприємства «АЗМ-СМ МР м. Кропивницького» на тему «Дитина у медичних правовідносинах». Під час заходу обговорили питання правового статусу дитини-пацієнта, в т.ч. право вибору лікаря та віковий ценз дитини в його реалізації, згоду на медичне втручання дитини та її законного представника.

Окрім того, членами Комітету запланована низка заходів, які триватимуть ще протягом декількох днів, зокрема консультування з питань дотримання прав дітей та їхнього захисту для усіх зацікавлених осіб, що проводитиме Тетяна Левченко (2-5 червня 2020); онлайн-вебінари на базі Українського інституту психотерапії залежності на тему «Права дитини у сфері охорони здоров’я» (4 червня 2020) та на базі Служби у справах дітей ЛОДА на тему «Права дитини у сфері охорони здоров’я», що проводитиме Наталія Чорновус (5 червня 2020).

Популярні новини

Новини Комітету

З Різдвом Христовим та Новим роком!

Найщиріші вітання з нагоди свят

18:07 Пт 22.12.23 205

Новини Комітету

З днем адвокатури!

Найщиріші вітання з нагоди професійного свята

10:34 Вт 19.12.23 197

Новини Комітету

Науковий висновок до наказу МОЗ України

Науковий висновок до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку інформування майбутніх батьків, батьків, інших законних представників, а також особи, яка досягла 14 років, про діагноз, включно зі спадковими та вродженими патологіями або ризиком їх появи, що можуть призвести до інвалідності або смерті дитини» від 10.08.2023

9:57 Чт 09.11.23 416

Новини Комітету

З днем медика!

Маю честь і приємність від себе особисто і своїх співробітників привітати Вас і Ваших колег з професійним святом – Днем медичного працівника!

13:50 Чт 27.07.23 296

Новини Комітету

З Великоднем!

18:24 Пт 14.04.23 688

Новини Комітету

Експертна дискусія «Дорожня карта євроінтеграційного вектору…

18:25 Ср 01.03.23 784

Новини Комітету

Засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

18:20 Пт 03.02.23 765

Новини Комітету

З Новим 2023 роком та Різдвом Христовим

14:24 Пт 30.12.22 416

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл