Святкування 25-річчя Основ законодавства України про охорону здоров’я ― міжнародний круглий стіл з панельними дискусіями | Комітет Медичного і Фармацевтичного Права та Біоетики

Святкування 25-річчя Основ законодавства України про охорону здоров’я ― міжнародний круглий стіл з панельними дискусіями

Новини Комітету
18:39 Нд 19.11.17 500 Переглядів
Версія для друку

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, кафедра медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького спільно з, Асоціацією шкіл громадського здоров’я у Європейському регіоні (ASPHER), Міжнародним фондом «Відродження», адвокатським об’єднанням «МедЛекс», ГО «Фундація медичного права та біоетики України», Українською фундацією правової допомоги та ЛОБФ «Медицина і право» організували та провели міжнародний круглий стіл з панельними дискусіями на тему «Основи законодавства України про охорону здоров’я як «національна медична конституція»: історія створення, проблеми і перспективи закону». 19 листопада 2017 р. виповнюється 25 років Основам законодавства України про охорону здоров’я. Цей день професійна спільнота медиків і правників відзначила науково-практичним заходом.

Вітальні слова пролунали від Ірини Сенюти, голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики, Ореста Січкоріза, декана ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Олексія Кириченка, народного депутата України, Вікторії Тимошевської, директора програмної ініціативи «Громадське здоров’я» МФ «Відродження», Володимира Зуба, начальника Управління охорони здоров’я, від Львівської міської ради. У пленарній панелі учасники поринули в історію створення Основ від Ігоря Усенка, який був одним із їх розробників, і опинились у сучасних реаліях нормотворення від Олексія Кириченка та функціонування системи охорони здоров’я від Володимира Курпіти та Вікторії Тимошевської.

Наукове святкування створило платформу для мультидисциплінарної дії науковців і практиків! Вічна латина стала гаслом заходу: Закони часом дрімають, але ніколи не вмирають! «Роль Основ важко переоцінити за чвертьстолітній ювілей, адже Закон по праву вважається «медичною конституцією» і є одним з ключових регуляторів царини охорони здоров’я. Основи, як правничий атлант, у непростих умовах сьогодення стійко втримують систему охорони здоров’я та гарантують дотримання прав людини у сфері охорони здоров’я. Від кожного з нас залежить, аби правореалізація і правозастосування були ефективними, закон шанувався і був фундаментом, зокрема для трансформацій у сфері охорони здоров’я, а права людини – «точкою відліку» в діяльності органів влади, законотворенні та в практичній галузі медиків і правників», ― відзначила Ірина Сенюта.

Захід був сповнений фаховими доповідачами - професіоналами, які вболівають за охорону здоров’я і права людини, палкими і гострими дискусіями, а ще неймовірною магією міста Лева та чарівними нотами віртуозних музик!

Окрім пленарної панелі, робота проходила ще в трьох, з-поміж яких: «Реформа у сфері охорони здоров’я: ризики та переваги», модератором якої була Владислава Бронова. На сесії обговорювали питання права інтелектуальної власності в межах реформи, eHealth, реформу післядипломної освіти та новели законів, які впроваджуватимуть медичну реформу. Панель «Права людини у сфері охорони здоров’я: проблеми правореалізації та правозастосування» модерувала Христина Терешко. Гостро дебатувались питання нагальної необхідності реформи військової медицини, проблеми з дотриманням прав людини в умовах збройних конфліктів. Окрім цього, дискутувалися питання клінічного аудиту, міжнародних стандартів, а також стандартів у сфері охорони здоров’я, зокрема нових клінічних протоколів, правового статусу суб’єктів господарювання у цій царині.

«Надавачами медичних послуг сьогодні є не тільки заклади охорони здоров’я, але й фізичні особи-підприємці, які отримали ліцензію на медичну практику. На жаль, у чинній редакції Основ правове регулювання здійснення медичної практики фізичними особами-підприємцями здійснюється фрагментарно, а основна увага приділена закладам охорони здоров’я. Відтак, у сучасних умовах реформування вітчизняної системи охорони здоров’я важливо збалансувати підхід нормотворця з тим, аби як заклади охорони здоров’я, так і фізичні особи-підприємці, які провадять господарську діяльність з медичної практики, мали надійну нормативну опору», - зазначив заступник голови Комітету Дмитро Клапатий. Панель «Громадське здоров’я: перспективи національного розвитку», модерована Натою Аваліані, була присвячена новельному інституту, що спектрально входить у правову систему України. Міжнародні експерти Андре ден Екстер та Артурс Міетуліс поділились міжнародним досвідом, а національні експерти розкрили перспективи та проблеми національного розвитку царини: від освіти до окремих спеціалізованих питань: право громадського здоров’я, безпека крові.

Голова Комітету була нагороджена відзнакою «За заслуги» від Всеукраїнської громадської організації «Спілка ветеранів та працівників силових структур України «ЗВИТЯГА»».

На заході було презентовано спеціальний випуск журналу «Медичне право» (спеціальний випуск № 3, 2017), приурочений до 25-річчя Основ, який наповнений численними статтями науковців і практиків за тематикою Основ, в яких розкрито проблеми Закону та надано пропозиції до його удосконалення. 

Популярні новини

Новини Комітету

З Різдвом Христовим та Новим роком!

Найщиріші вітання з нагоди свят

18:07 Пт 22.12.23 215

Новини Комітету

З днем адвокатури!

Найщиріші вітання з нагоди професійного свята

10:34 Вт 19.12.23 272

Новини Комітету

Науковий висновок до наказу МОЗ України

Науковий висновок до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку інформування майбутніх батьків, батьків, інших законних представників, а також особи, яка досягла 14 років, про діагноз, включно зі спадковими та вродженими патологіями або ризиком їх появи, що можуть призвести до інвалідності або смерті дитини» від 10.08.2023

9:57 Чт 09.11.23 430

Новини Комітету

З днем медика!

Маю честь і приємність від себе особисто і своїх співробітників привітати Вас і Ваших колег з професійним святом – Днем медичного працівника!

13:50 Чт 27.07.23 407

Новини Комітету

З Великоднем!

18:24 Пт 14.04.23 700

Новини Комітету

Експертна дискусія «Дорожня карта євроінтеграційного вектору…

18:25 Ср 01.03.23 796

Новини Комітету

Засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

18:20 Пт 03.02.23 776

Новини Комітету

З Новим 2023 роком та Різдвом Христовим

14:24 Пт 30.12.22 429

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл